Hidrogen verd: la tecnologia per la que aposten grans empreses i governs

La carrera mundial pel desenvolupament d’aquesta tecnologia ja ha arrencat.

Països de tot el món lluiten per situar-se al capdavant de la carrera pel desenvolupament de tecnologies per a generar hidrogen verd. L’eficiència i sostenibilitat que s’obté de la seva producció i el seu ús el converteixen en la tecnologia predilecta de grans empreses i governs que lideren la transformació ecològica.

L’hidrogen és un element usat en molts processos industrials, però aquest es produeix a través de l’energia elèctrica i, per tant, causa tones de CO2 que van a l’atmosfera. En canvi, l’obtenció d’hidrogen a través d’energies renovables, com la solar, és totalment neta. A més, també és una solució de mobilitat perquè serveix de combustible i, fins i tot, permet emmagatzemar energia.

Amb aquestes característiques, són molts els projectes que s’estan posant en marxa per a desenvolupar aquesta tecnologia que es posiciona com a aposta segura de cara al futur. En el ‘Green Deal’ europeu hi ha 30.000 milions destinats a l’hidrogen verd. Alemanya ha presentat recentment un pla de 7.000 milions d’euros per a donar suport a la seva industria nacional d’hidrogen amb l’objectiu de tenir una capacitat de producció de 5 Gw el 2030 i de 10 el 2035. A França les empreses Engie i Air Liquide han signat un acord per a construir parcs solars que puguin abastir d’energia a 450.000 llars de la regió de la Provenza i amb suficient electricitat sobrant per a produir hidrogen mitjançant l’electròlisi de l’aigua, el que han anomenat HyGreen Provence.

També existeixen acords internacionals per estudiar i evolucionar aquesta tecnologia, com és el cas de l’aliança entre la companyia nord-americana Air Products i l’empresa alemanya Thyssenkrupp AG, que col·laboraran per a crear plantes econòmiques d’hidrogen verd amb capacitat de diversos Gw en diferents zones del món per tal de comptar amb una tecnologia fiable i una execució sòlida de projectes que facin factible la creació d’aquest tipus d’instal·lacions a escala mundial.

També Espanya està immersa en l’impuls de projectes d’hidrogen verd i el propi govern ha manifestat l’interès pel seu desenvolupament. A Catalunya encara no existeix una iniciativa sòlida, El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han arribat a un acord per a promoure una estació de subministrament d’hidrogen que donarà servei a flotes de vehicles elèctrics de transport de viatgers i mercaderies a l’àrea de Barcelona, una aposta que per a Area8 hauria de ser amb hidrogen verd i no girs, a través de l’energia solar fotovoltaica.

Amb l’objectiu que Catalunya i Barcelona esdevinguin també referents en la carrera mundial pel desenvolupament de l’hidrogen verd, Area8 està constituint el Consorci per l’Hidrogen Verd, que busca ajudar col·lectivament a eliminar els obstacles que impedeixen l’adopció de tecnologies d’hidrogen verd i fomentar la innovació tecnològica que propiciï el canvi de paradigma. L’objectiu serà identificar oportunitats per a desenvolupar tecnologies d’hidrogen verd per al sector industrial, la mobilitat, l’acumulació d’energia i altres indústries pesants, així com oferir un mecanisme perquè els proveïdors i operadors col·laborin amb aquestes activitats de desenvolupament. Es fomentarà la creació d’oportunitats de negoci i el desenvolupament de tecnologies que accelerin la implantació de l’hidrogen verd de manera multifuncional.