El govern obliga als serveis no essencials al permís retribuït recuperable

El govern espanyol ha publicat al BOE el decret 10/2020, de 29 de març, que regula el permís retribuït recuperable per als treballadors de les empreses de serveis no essencials. Aquesta mesura busca reduir al màxim possible la mobilitat de la població en el context de la lluita contra la pandèmia de la COVID-19.

Els treballadors afectats tenen l’obligació de no anar a treballar entre el 30 de març i el 9 d’abril de 2020 (ambdós inclosos), però conserven el dret al salari ordinari, incloent els complements.

Aquestes hores de treball s’hauran de recuperar a partir del dia després de que finalitzi l’estat d’alarma i fins al 31 de desembre de 2020. Per a la recuperació de totes o part de les hores, l’empresa haurà de pactar amb els representants dels treballadors com fer-ho, en una negociació que no podrà durar més de set dies. L’acord no podrà suposar l’incompliment dels períodes mínims de descans diari i setmanal previstos en la llei i en el conveni col·lectiu.

Les empreses que estan obligades a aplicar aquest permís retribuït recuperable podran establir un número mínim de plantilla o els torns de treball estrictament imprescindibles per mantenir l’activitat indispensable, si fos necessari. Aquesta activitat tindrà com a referència la mantinguda en un cap de setmana ordinari o en festius.