El 5G més enllà dels mòbils: l’impacte en l’empresa

El desplegament de la xarxa 5G comença a ser una realitat que tindrà un fort impacte en l’economia.

La Comissió Europea ha publicat l’Índex de l’Economia i la Societat Digitals (DESI, per les seves sigles en anglès) en què exposa quina és la situació dels 28 països membre en temes tecnològics. Espanya ocupa l’11ena posició en digitalització, però destaca el seu lloc en quant a la preparació pel 5G, ja que figura 8ena a la llista degut a que ha subhastat ja el 30% de l’espectre de freqüències. De fet, Vodafone ja ofereix 5G a 15 ciutats espanyoles.

Tot i aquesta bona nota, l’estudi també remarca que només el 55% de la ciutadania espanyola té competències digitals bàsiques i ocupa la 18ena posició en professionals especialitzats en TICs en el mercat laboral.

Espanya ocupa la 8ena posició del ranking DESI en preparació pel 5G

Bon desplegament però insuficient capital humà, podria ser el resum del resultat d’Espanya en aquest índex. La nova era, però, ja és aquí i cal estar preparats. El 5G suposarà una millora de la latència, és a dir, una disminució del temps de resposta a l’hora d’enviar o rebre dades, quelcom que permetrà el desenvolupament de l’Internet de les Coses, on s’inclou la intel·ligència artificial, per exemple.

Els experts en connectivitat de l’Area8 tenen clar que la nova xarxa 5G canviarà tant les infraestructures com les maneres de treballar tal com les coneixem i això suposa una transformació de l’economia. Jordi Balcells, director d’inversions de SERTRAM, explica que les empreses s’han de preparar per adaptar-se al canvi, que serà transversal: “el Machine to Machine (M2M, màquines que donen ordres a altres màquines) i l’Internet of Things (IoT) afectaran totes les àrees, des de la fabricació a la logística. El cotxe autònom i l’automatització dels processos venen de la mà del 5G”.

Tots els processos de l’empresa es veuran afectat per la nova era tecnològica

Les oficines també seran diferents ja que “la velocitat instantània de les connexions farà que les oficines físiques no siguin imprescindibles, ja que treballarem directament amb màquines virtuals que processen la informació al cloud i això, juntament amb la possibilitat d’emmagatzemar més dades i tenir més dispositius connectats i sense cables, convertirà les oficines en llocs ubics”, afirma Balcells.

Aquesta revolució també afectarà a les plantilles, ja que molts llocs de feina hauran d’evolucionar coordinadament amb els nous processos, sobretot en aquells productius. Per això és fonamental que el món acadèmic s’actualitzi, oferint formacions que tinguin en compte el nou model. Per a qui fa anys que treballa en un determinat lloc, seria fonamental reubicar-lo tot adaptant-se internament, com explica Balcells: “l’ideal seria donar certificats per processos concrets, formar als treballadors específicament en les noves funcions que poden assumir amb el M2M”.

Des de ja i en el futur immediat veurem com aquesta nova tecnologia entra a les nostres vides per quedar-se i és important que les empreses estiguin llestes per assumir-la. A l’Area8 estem al costat de les empreses per acompanyar-los en aquest camí.