Carburos Metálicos subministra hidrogen a la primera línia d’autobús urbà d’Espanya propulsat per hidrogen renovable

El soci d’Area8 aposta per l’hidrogen per a mobilitat com a part del seu compromís amb la transició energètica i l’objectiu ‘Third by ’30’ de reducció d’emissions de CO₂.

Carburos Metálicos, companyia líder en el sector de gasos industrials i medicinals a Espanya que forma part del grup Air Products i associada a Area8, proporcionarà a la companyia TUA -operador del transport urbà d’Oviedo que pertany a la companyia ALSA– hidrogen renovable mitjançant un dispensador portàtil d’hidrogen amb el qual es podrà comprovar el funcionament d’un autobús que circularà per la capital asturiana durant un període estimat de tres mesos.
La participació de Carburos Metálicos en el projecte d’aquesta primera línia d’autobús urbà d’Espanya que utilitza hidrogen renovable respon al seu principal propòsit: oferir solucions innovadores i més netes que permetin afrontar els principals desafiaments energètics i mediambientals i impulsar un creixement sostenible per al futur. Una de les seves línies estratègiques és el foment de l’hidrogen per a mobilitat.
Air Products compta amb la xarxa més gran del món de distribució canalitzada d’hidrogen, així com una àmplia cartera de patents tecnològiques relacionades amb el seu proveïment de carburant, desenvolupada al llarg de més de quinze anys, per la qual cosa és present en tota la cadena de valor de l’hidrogen, des de la producció al subministrament final al vehicle. En l’actualitat, les tecnologies de proveïment de carburant d’Air Products proporcionen més d’1,5 milions de recàrregues d’hidrogen a l’any a tot el món.
La intenció del consistori d’Oviedo és apostar per solucions de mobilitat que li permetin tenir una flota 100% sostenible en el futur. L’hidrogen renovable subministrat per Carburos Metálicos prové d’una planta de producció de Tarragona associada a un programa de Garanties d’Origen (GdO) que permet certificar l’origen renovable de l’electricitat utilitzada per a obtenir aquest hidrogen.
Per a realitzar la prova s’utilitzarà un autobús d’hidrogen fabricat per Caetano Bus que, gràcies al sistema de propulsió incorporat, només emetrà vapor d’aigua pel tub d’escapament. Un altre avantatge d’aquesta tecnologia és que el procés de proveïment de carburant es realitza de manera similar i en un temps equivalent al d’un model dièsel.

Experiència en el camp de l’hidrogen
Dins del compromís d’Air Products amb la transició energètica i el compliment de l’objectiu Third by ’30’ per a reduir un terç les seves emissions de CO₂ d’aquí a 2030, serà clau la descarbonització de sectors com el del transport. La companyia ha superat la xifra de 250 projectes de proveïment d’hidrogen en més de 20 països, dins i fora d’Europa. Autobusos, camions, furgonetes, escúters, muntacàrregues, trens, avions, maquinària i fins i tot submarins són impulsats per la innovadora tecnologia d’hidrogen que proporciona Air Products.
La companyia subministra hidrogen líquid i gasós, així com diversos equips i protocols per al proveïment de carburant de combustible a diferents pressions i el pot distribuir per carretera o canonada. L’any passat, Air Products va inaugurar l’estació més gran de proveïment de carburant d’hidrogen per a autobusos dels EUA, situada en Santa Ana (Califòrnia). Té una capacitat de proveïment de carburant de fins a 50 autobusos, la qual cosa equival a injectar fins a 1.500 kg d’hidrogen en vuit hores. L’estació pot proveir de combustible 30 autobusos simultàniament amb una mitjana de 28 kg d’hidrogen per vehicle en un temps d’entre sis i 10 minuts. Així mateix, el mes de març passat va subministrar hidrogen a un autobús de New Full de mà of America que va realitzar un tour per cinc ciutats de l’Estat de Washington i dos d’Oregon (els EUA) per a mostrar els beneficis que ofereix aquesta tecnologia en condicions d’ús reals.
A Espanya, Carburs Metàl·lics forma part del consorci que ha posat en marxa la primera hidrogenera de Madrid i l’única d’Espanya capaç de subministrar hidrogen a 700 bar de pressió, la qual cosa permet proveir de carburant vehicles d’última generació. A més, pertany a diferents associacions que busquen fer de l’economia de l’hidrogen una realitat i participa activament en les ‘taules d’hidrogen’ de diverses comunitats autònomes responsables de dissenyar i prioritzar els projectes en cada regió.
“La participació en aquest nou projecte exemplifica la nostra estratègia col·laborativa per a impulsar la creació d’un ecosistema de l’hidrogen a Espanya. Carburos Metálicos part del productor més gran mundial d’hidrogen, el Grup Air Products, per la qual cosa la companyia és especialista en tots els aspectes de la seva cadena de valor i està compromesa amb l’impuls de l’hidrogen com a combustible per a mobilitat dins del procés de descarbonització i de transició energètica”, ha declarat Miquel Lope, director general de Carburos Metálicos i vicepresident d’Air Products al Sud d’Europa i el Magreb.