Area8 assessora els seus associats en matèria de teletreball

Moltes empreses han instaurat el teletreball sense estar degudament preparades per a això, la qual cosa suposa seriosos riscos de ciberseguretat.

La crisi del COVID-19 i la declaració de l’estat d’alarma que ens prohibeix sortir de casa si no és estrictament necessari ha obligat moltes companyies a adoptar amb urgència l’opció del teletreball. Això pot comportar problemes de seguretat si no es prenen les mesures necessàries, ja que els hackers estan aprofitant aquestes vulnerabilitats per a llançar els seus atacs.

L’associació empresarial Area8 ofereix un servei gratuït d’assessoria per a les seves empreses en matèria de ciberseguretat. Segons Nicolás Castellano, expert en ciberseguretat d’Area8, el principal problema és que moltes companyies han hagut d’adaptar-se al teletreball sense la previsió suficient: “El risc més gran és que molts treballadors utilitzen el seu ordinador personal per a treballar aquests dies i els seus equips no compten amb les mesures de seguretat instal·lades en el centre de treball”.

Un exemple d’això és el Coronablue, una vulnerabilitat recentment detectada per Microsoft que podria provocar que sofríssim un virus de característiques semblants al Wannacry, que va posar en escac a empreses de tot el món en 2017. Aquest ransomware aprofita febleses del sistema per a colar-se en l’ordinador els ordinadors, xifrar totes les dades vitals de l’empresa i demanar un rescat per ells. En els centres de treball, generalment, els especialistes informàtics doten a tots els equips de sistemes de prevenció per a aquesta mena d’atacs i els actualitzen degudament en funció de la seva evolució, però l’usuari domèstic, per norma general, no arriba a aquests nivells de protecció.

Per a evitar que aquests atacs infectin els ordinadors dels treballadors i, per consegüent, els arxius de la companyia, Castellà recomana: “No utilitzar l’ordinador personal per a treballar, sinó un degudament preparat, o treballar mitjançant vpn o un servidor remot”. En cas que no es pugui, per la urgència dels canvis, “és fonamental que en els ordinadors dels usuaris s’instal·li la mateixa política de seguretat que en els equips corporatius, formatant-los des de zero, si és necessari”, explica Castellà.

Area8 també alerta que moltes de les eines que les empreses han triat aquests dies per a poder teletreballar són ràpides i funcionals, però no sempre protegeixen la informació que es transmet. “El teletreball és totalment segur si es fa de manera correcta, però les presses no són bones conselleres”, adverteix l’expert. Per aquesta raó, l’associació ha decidit oferir assessoria als seus associats, amb l’objectiu d’evitar riscos que poden suposar problemes molt greus.

Per a més infoamció, escriviu a administracio@area8.cat