10 acciones contra el cambio climatico

10 Accions contra el canvi climàtic


Consells simples per crear un impacte positiu11/08/2022

Ens trobem davant del desafiament més gran del nostre temps: el canvi climàtic. Cada dia, a diferents punts del planeta es veuen les transformacions que pateix: catastrofes meteorològics que amenacen la producció d’aliments; augment del nivell del mar que incrementa el risc d’inundacions, augments a les temperatures, seguies, etc. Els efectes del canvi climàtic ens afecten a tothom. Si no es prenen mesures dràstiques des de ja, serà molt més difícil i costós adaptar-se als seus efectes en el futur.

La petjada humana als gasos d’efecte hivernacle

Tot i que els gasos d’efecte hivernacle (GEI) es produeixen de manera natural i són essencials per a la supervivència dels éssers humans i de milions d’altres éssers vius ja que, en impedir que part de la calor del sol es propagui cap a l’espai, fan la Terra habitable. Després de més d’un segle i mig d’industrialització, desforestació i agricultura a gran escala, les quantitats de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera s’han incrementat en nivells mai vistos en tres milions d’anys.

Hi ha tres fets en què els científics incideixen i que són d’enorme utilitat per entendre millor la ra i l’escala del problema:

 • la concentració de GEH a l’atmosfera terrestre està directament relacionada amb la temperatura mitjana mundial de la Terra;
 • aquesta concentració ha anat augmentant progressivament des de la Revolució Industrial i, com ella, la temperatura del planeta;
 • el GEH més abundant, al voltant de dos terços de tots els tipus de GEH, és el diòxid de carboni (CO2) que resulta de la crema de combustibles fòssils.

(Informe de l’ONU)

 • 1. Usa la climatització de forma responsable

L’ús de l’aire condicionat no només genera una despesa energètica, a més a més produeix un cercle viciós que es retroalimenta a base d’emissions de CO2

 • 2. Utilitza factures digitals

Redueix costos. Augmenta la seguretat de la teva empresa. Optimitza processos.

 • 3. Utilitza el transport públic.

El transport públic emet 3, 5 vegades menys efecte hivernacle per passatger que els automòbils. Redueix el temps de desplaçament i els costos

 • 4. Utilitzeu ordinadors Energy Star. 

Aquests productes ofereixen la garantia d’un mínim de consum d’energia i estalvi en els costos al llarg de la vida útil del producte.

 • 5. Comproveu el certificat d’emissions dels vostres productes.

El transport viari representa aproximadament una cinquena part de les emissions de la UE. Els cotxes són el principal contaminant, amb un 60,6% del total de les emissions del transport a la carretera d’Europa

 • 6. Conserveu els dispositius electrònics tot el temps que pugui.

Les escombraries tecnològices tenen greus conseqüències com: Contaminació en terra, aigua i aire. Malalties relacionades amb els metalls pesants. Explotació de comunitats i persones desafavorides.

 • 7. Canvia a il·luminació LED

Les bombetes LED són de fins a un 80% més eficients que la il·luminació tradicional. No tenen compostos nocius, com els tubs fluorescents que contenen mercuri i contaminen quan són portats a abocadors

 • 8. Planifica i compensa els viatges.

L’aviació es posiciona com la forma de transport més contaminant. Contribueix al voltant del 2% de les emissions mundials de carboni del món, segons l’Associació Internacional de Transport Aeri (IATA)

 • 9. Bici Empresa

Incentivar un desplaçament saludable per als empleats repercuteix en el seu benestar i productivitat. Refelja la marca de companyia com a compromesa amb la sostenibilitat, el medi ambient i la salut.

 • 10. Contracta Energia Renovable. 

El consum d’energia causa al voltant del 60% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Accelerar la transició cap a una economia verda és urgent. Hi ha línies d’ajuts a la inversió en renovables del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i avantatges fiscals.

Les accions proposades equivalen de forma aproximada a un 7,5% d’estalvi i mitigació d’emissions, podent assolir una xifra de: 0,35 TCO2eq per habitant.

Fonts